Naisen kasvokuva

  Usein kysytyt kysymykset

  Tältä sivulta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

  Sähköt ovat poikki tai osa sähköistä puuttuu
  Puu on kallellaan sähkölinjaa kohden tai kiinni siinä
  Haluaisin kaataa puita sähkölinjan lähistöltä
  Mistä lyhyet sähkökatkot johtuvat
  Miksi en voi ostaa sähkön siirtoa muualta kuin paikalliselta verkkoyhtiöltä
  Miksi maksan perusmaksuja vaikka sähkönkulutukseni on todella pientä
  Kuinka voin seurata omaa sähkönkäyttöäni
  Miten luen sähkömittariani itse
  Olen muuttamassa ja tein uuden sähkösopimuksen. Miksi Kajave soitti ja kysyi, voiko asuntoon kytkeä sähköt?
  Haluaisin tarjouksen kesämökilleni sähköliittymästä
  Lähden mökiltä pois talveksi, saanko katkaista sähköt pääkytkimestä
  Saanko ajaa moottorikelkalla Kajaven sähkölinjan alla, mikäli olen hankkinut Metsähallituksen uraluvan?

  Sähköt ovat poikki tai osa sähköistä puuttuu

  • Tarkista ensin onko naapurillasi sähköt. Sen jälkeen tarkista asunnon tai kiinteistön pää- ja ryhmäsulakkeet sekä vikavirtasuojakytkimet. Sulakkeen merkkinasta ei aina irtoa sulakkeen kannasta, vaikka sulake olisikin palanut
  • Sähkökatkokartalta voit hakea tietoa häiriön laajuudesta ja arvioidusta kestosta.
  • Jos sulakkeet ovat ehjät, ota yhteys valvomoomme numeroon 0800 9 2500
  • Jos numero tuuttaa jatkuvasti varattua tai numerossa on vastaajaviesti toiminnassa, se on merkki laajemmasta häiriöstä. Tällöin korjaustoimenpiteet on luultavasti jo aloitettu.
  • Jos valot palavat toisissa huoneissa normaalia kirkkaammin ja toisissa huoneissa himmeämmin tai sähkölaitteet toimivat oudosti, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen. Silloin 400 V:n kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti siten, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännite. Katkaise sähköt heti pääkytkimestä ja ota yhteyttä valvomoon.
    

  Puu on kiinni sähkölinjassa

  • Kiireettömässä tapauksessa ota ensisijaisesti yhteys puunkaatoapulomakkeellamme.
  • Kiireellisissä tapauksissa työajan ulkopuolella ota yhteys valvomoomme numerossa 0800 9 2500
    

  Haluaisin kaadattaa puita sähkölinjan lähistöltä

  • Tilaa aina ammattitaitoinen metsuri, jos aiot kaataa puita, joiden kaatuma-alueella kulkee sähkölinja. Maallikolle voi sattua kallis vahinko, jos puu kaatuu väärään suuntaan. Puun kaataja maksaa aina ulkopuolisille aiheuttamansa vahingot.
  • Mikäli kaadettava puu kasvaa keskijännitelinjan välittömässä läheisyydessä, annamme asiantuntija-apua puiden kaatoon. Ota ensisijaisesti yhteys puunkaatoapulomakkeellamme.
    

  Mistä lyhyet sähkökatkot johtuvat

  • Muutaman sekunnin tai parin minuutin sähkökatkot ovat sähköverkon suojaustoiminto, jolla usein estetään pidemmän sähkökatkon syntyminen. Ukkonen tai pieneläimet aiheuttavat usein ohimenevän vian sähköverkkoon, jolloin sähköt ensin katkeavat ja kytkeytyvät sitten hetken kuluttua automaattisesti uudelleen päälle. Sähkölaitteiden tulee kestää rikkoontumatta nämä pienet katkot.
    

  Miksi en voi ostaa sähkön siirtoa muualta kuin paikalliselta verkkoyhtiöltä

  • Paikallinen verkkoyhtiö vastaa oman alueensa sähkön siirrosta asiakkaille, eikä siirtoa voi näin ollen kilpailuttaa tai ostaa toiselta yhtiöltä. Kun sähkömarkkinat vapautettiin kilpailulle, päätettiin siirtopalvelut jättää kilpailun ulkopuolelle. Syitä tähän olivat mm. päällekkäisen verkonrakentamisen kustannukset, ympäristö- ja maisemanäkökohdat sekä asiakkaiden tasapuolinen hinnoittelu yhden verkkopalveluyhtiön alueen sisällä.
    

  Miksi maksan perusmaksuja vaikka sähkönkulutukseni on todella pientä

  • Siirtomaksusta suurin osa on kiinteitä kustannuksia, jotka eivät riipu asiakkaiden sähkönkäytön määrästä. Vaikka asiakas ei kuluttaisi sähköä lainkaan, sähköverkkoa on siitä huolimatta ylläpidettävä, huollettava ja kehitettävä jotta asiakkaalla on aina tarvittaessa sähkönsaanti turvattu
    

  Kuinka voin seurata omaa sähkönkäyttöäni

  • Voit seurata omaa sähkönkäyttöäsi sekä euroina että kilowattitunteina kirjautumalla Oma Energia-palveluun.
  • Palvelu on maksuton kaikille Kajaven asiakkaille
  • Rekisteröidy palveluun täältä
    

  Miten luen sähkömittariani itse

  Olen muuttamassa ja tein uuden sähkösopimuksen. Miksi Kajave soitti ja kysyi, voiko asuntoon kytkeä sähköt?

  • Kun edellinen asukas on muuttanut pois ja hänen sähkösopimuksensa päättynyt, sähköt on katkaistu. Sähköt kytketään takaisin, kun saamme tiedon uudesta asukkaasta ja päivästä, jona sähköt tarvitaan.
  • Lisäksi tarvitsemme vahvistuksen siitä, että kytkentä on turvallinen: eihän esimerkiksi liesi tai sauna ole päällä. Soitolla varmistamme, ettei kytkentä aiheuta palovaaraa eikä mahdollisia henkilö- tai omaisuusvahinkoja.

  Haluaisin tarjouksen kesämökilleni sähköliittymästä

  • Jos mahdollista, lähetä tarjouspyyntö sijaintikartan kanssa tekniseen asiakaspalveluumme osoitteeseen tekninenpalvelu(at)kajave.fi
  • Voit myös soittaa numeroon 0800 9 2200
  • Sähköistysasioissa kannattaa ottaa yhteyttä kuukausia ennen suunniteltua liittymistä, koska mm. maankäyttöluvat ja rakentaminen saattavat vievät aikaa oletettua enemmän
  • Lue lisää täältä
    

  Lähden mökiltä pois talveksi, saanko katkaista sähköt pääkytkimestä

  • Pääsääntöisesti saat, mikäli mittalaiteeseen jää katkaisun jälkeen virta. Jos katkaiset sähköt vanhasta pääkytkimestä, tiedonsiirtoyhteys katkeaa ja joudumme tekemään turhaa vianselvitystyötä.
  • Mittalaitetyypillä E120M pyydämme käyttämään katkaisussa uutta pääkytkintä EPS 30 tai EPS 32. Tällöin tiedonsiirtoyhteys Kajavelle toimii edelleen ja voimme tarvittaessa lukea mittarin ja tarkkailla kiinteistöön tulevan sähköverkon kuntoa.
    

  Saanko ajaa moottorikelkalla Kajaven sähkölinjan alla, mikäli olen hankkinut Metsähallituksen uraluvan?

  • Yleensä et saa. Moottorikelkkailu ei kuulu jokamiehen oikeuden piirin ja maastossa maa-alueella moottorikelkkailija tarvitsee aina maanomistajan tai maanhaltijan luvan liikkumiselleen. Mikäli sähkölinjan alle on perustettu virallinen kelkkareitti ja lupa reitille hankittu, tilanne on tietenkin toinen.