mittarointi-sahkonsiirto-loiste-energia

  Sähkön mittaus

  Kajave Oy omistaa ja huoltaa omalla toimialueellaan käytettävät sähkön mittauslaitteet vastaa tuntitietojen luennasta ja jatkokäsittelystä sekä vastaa tietojen välityksestä eri sähkömarkkinaosapuolille

  Kaikilla Kajaven sähköverkkoon liittyneillä asiakkailla on älykäs sähkömittari, joka mahdollistaa monia uusia palveluja. Etämittarin ansiosta sähkölasku perustuu aina todelliseen sähkönkäyttöön.

  Jos etämittarin käyttöohje on kadonnut, soita asiakaspalveluumme puh. 0800 9 2990 (maksuton) arkisin klo 8-20. Jos haluat opastusta mittarin käytöstä, soita tekniseen palveluumme puh. 0800 9 2200 (maksuton) klo 8-16 tai lähetä sähköpostia tekninenpalvelu(at)kajave.fi.

   

  Sähkönkäyttö mitataan yksi- tai kaksiaikaisella mittarilla

  Kotitalousasiakkaiden ja pienyritysten sähkön mittauksessa käytetään yksi- ja kaksiaikaisia mittareita. Jos sähkönkäyttöäsi mittaa vain yksi laskuri, käytössäsi on silloin yleissähkö, josta käytetään myös nimitystä yksiaikainen sähkö.

  Jos sähkömittarisi mittaa erikseen päivä- ja yöaikaisen kulutuksen, käytössäsi on silloin yösähkö, josta käytetään myös nimitystä aikasähkö. Yösähkön hinta on yöaikana hieman edullisempi kuin päivällä, minkä vuoksi käyttövesi kannattaa lämmittää yöllä.

  Jos sähkömittarisi mittaa erikseen kesä- ja talviajan kulutuksen, käytössäsi on silloin vuodenaikasähkö, josta voidaan käyttää myös nimityksiä vuosisähkö ja kausisähkö.

  Kaksiaikaisten sähkötuotteiden aikajaottelu määräytyy valitsemasi siirtotuotteen mittaroinnin ja ohjausaikojen mukaisesti. Kaksiaikaisissa tuotteissa voit valita joko paikallisen tai valtakunnallisen aikajaottelun. Kajaven verkkoalueen aikajaottelu on kuvattu Siirtotuotteet-sivulla. Kullakin verkkoalueella noudatetaan aina paikallisen verkkoyhtiön aikajaksotuksia.

   

  Yökuormat kytketään päälle porrastetusti, yöajan mittaus alkaa klo 22

  Kajave noudattaa kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n suositusta, jonka mukaan ns. yökuormia eli asiakkaiden yöllä varaavia sähkölaitteita kytketään päälle portaittain klo 22:sta eteenpäin. Valtakunnallisella järjestelyllä pyritään tasaamaan sähköverkon tehopiikkiä ja siten edesauttamaan sähkön toimitusvarmuutta.

  Asiakkaiden parissa on toisinaan ollut virheellinen käsitys siitä, että yökuormien kytkeytyminen päälle olisi samanaikaisesti ajankohta, jolloin edullisen yösähkön mittaus alkaa. Edullisemman yösähkön mittaus alkaa kuitenkin täsmällisesti verkkopalvelusopimuksessa määriteltyyn aikaan eli Kajaven verkkoalueella arkisin kello 22 ja lauantaisin kello 20. Sunnuntaisin edullisemman yösähkön mittaus on päällä koko vuorokauden ja säästötuotteen valinneilla asiakkailla myös lauantaisin klo 7-15.

  Yökuormien porrastuksesta ei yleensä ole asiakkaalle haittaa, koska yösähköllä käytettäviksi on kytketty pääosin varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajia ja lattialämmityksiä. Nämä laitteet ovat päällä vain osan yöstä siihen asti, kunnes termostaatti katkaisee virran eli ne ehtivät hoitaa tehtävänsä, vaikka ohjautuvatkin päälle portaittain.

  Jos käyttöpaikkasi sijaitsee Kajaven verkkoalueella ja käytössäsi on laitteita, joita on tarve pitää päällä koko yösähkön ajan, voit itse ohjata laitteet päälle päiväkäyttöpainikkeella tai asennuttaa erillisen ohjauslaitteen näitä laitteita varten.

   

  Jos katkaiset sähköt talveksi vapaa-ajan asunnolta

  Jos vapaa-ajan asunnollasi on etäluettava mittari ja haluat katkaista sähköt pääkytkimestä pitemmän poissaolon ajaksi, ilmoita asiasta asiakaspalveluumme puh. 0800 9 2000 klo 8-20 tai sähköpostitse.

  Kaikki etämittarit luetaan kuukausittain laskutusta varten. Jos mittarilta ei saada lukemaa, asentaja joutuu tekemään tarkastuskäynnin mahdollisen vian korjaamiseksi. Kun ilmoitat asiasta heti asiakaspalveluumme, turhat vianselvityskäynnit vähenevät.

   

  Sähköpääkeskuksen lukitus vapaa-ajan asunnolla

  Yhtiön edustajien on päästävä sähkömittarille myös siinä tapauksessa, että mittari on etäluettava. Verkkopalveluehtojen mukaan sähkönkäyttäjän tulee sallia yhtiön valtuuttamien henkilöiden pääsy sähkömittarille mm. mittarin luennan, vaihdon ja tarkistuksen sekä mahdollisen vianetsinnän vuoksi.

  Vapaa-ajan asuntojen mittauskeskus tulee sijoittaa siten, että tarvittaessa verkkoyhtiön edustaja voi huoltaa mittaria, vaikka omistaja asuisi kaukana. Tästä syystä keskus asennetaan aina ulos.

  Jos vapaa-ajan asunnon omistaja haluaa lukita keskuksen, hänen tulee hankkia Kajaven sarjoitukseen sopiva lukko valtuutetusta lukkoliikkeestä. Kainuussa lukon voi ostaa Kajaanin Lukko Oy:stä, Välikatu 15, Kajaani ja AM Lukkoasema Oy:stä, Nuaskatu 9, Kajaani.